Här skapas fantomenringarna
Thomas Everlund är klassiskt utbildad guldsmed som även läst konsthistoria och litteraturhistoria. I hans kollektioner kan man ana en vurm för punk- och modsperiodens estetik, men även av Fantomen. .
Text från tidnings artikel av Hasse Hedström publicerad i Tid & Smycken
Thomas Everlunds verkstad och butik ligger utefter den mest välbesökta affärsgatan i Malmö. Gågatan Södra Förstadsgatan ringlar sig fram genom stan. För att hitta in till Thomas Everlunds butik får man passera ett valv till ett litet pittoreskt torg med ett kafé och uteservering på ena sidan och Thomas butik och verkstad i tegelhuset på andra sidan.
Som så många andra guldsmeder finns smidet i hans DNA. Thomas far drev tillsammans med en kompanjon verkstad och guldsmedsbutik i Lomma och i Staffanstorp.
– Gymnasiet var astråkigt! Jag övertalade farsan att jag skulle få hoppa av och börja jobba i hans verkstad, säger Thomas.
Hans far gav med sig och Thomas började som lärling.
– Jag blev helt såld på hantverket. Att kunna skapa något på detta sätt med händerna, minns Thomas.
Utbildningen hade både teoretiska och praktiska inslag. Teorin fick Thomas under återkommande resor till guldsmedsskolan i Köpenhamn och hantverket lärde han i pappans verkstad.
Efter utbildningen arbetade han hos olika guldsmeder, bland annat i Köpenhamn och Stockholm. Men så kände han att han borde studera vidare, göra något annat än att sitta vid bänken.
– Jag tänkte bli lärare. Flyttade till Umeå och började studera litteratur, eftersom jag tänkte att jag där samtidigt kunde åka skidor.
Efter två terminer fortsatte han på lärarlinjen, inställd på att bli svensklärare.
– Det var en katastrof! Plötsligt skulle jag plugga grammatik, lära mig dativ och ta ut satsdelar hela dagarna. Det var skittrist! Så jag drog till Köpenhamn för att jobba som guldsmed.
Därmed var hans korta svensklärarkarriär avslutad. Istället utvecklade han allt mer sin konstnärliga talang och sitt intresse för formgivning och började skapa egna kollektioner vid sidan av att som guldsmed göra ringar efter kundbeställningar och traditionellt guldsmedsarbete.
– Jag arbetar mest i silver. Dels för att kollektioner i silver är mer lättsålda, men också för att silver tillåter mig att experimentera mer. Det är ett material som man kan leka med.
Kollektionerna står i dag för omkring hälften av företagets omsättning. Han gillar att skapa kollektioner som når ut till så många fler än de unika smycken som han gör tillsammans med sina kunder.
Han använder ett gjuteri i Småland. Kanske skulle det bli billigare utomlands. Men är man mån om kvalitén och vill ha bra kontakt med sitt gjuteri är det en fördel att ha gjuteriet på hemmaplan. Dåliga gjutningar drabbar inte främst gjuteriet utan den som står för kollektionen.
– Jag har provat en gång faktiskt, men det blev inte bra. Är det så att man inte bryr sig så mycket om sitt namn så kanske det fungerar. Om man bara är inriktad på att sälja och på kunder som på grund av ett lägre pris köper en gång – men som sedan sannolikt inte kommer tillbaka, då kanske det fungerar.
Men marknadsföring är en gren som han inte tycker att han behärskar. Förutom i den egna butiken finns hans kollektioner på ett konsthantverkskollektiv i Malmö och i ytterligare ett par butiker i Skåne. Men hans kollektioner säljs främst genom företagets webbutik på nätet. Men sociala medier är inte hans bästa gren.
– Jag är en ovillig instagrammare. Men försäljningen bygger ju på det. Många kunder kommer den vägen, konstaterar Thomas.
Medan vi talar kommer en kund in med ett stort vikingaskepp i silver där några sköldar ramlat av.
– Jag kan inte lova att jag fixar dem, men jag testar, lovar Thomas och berättar vad det kan tänkas kosta.
– Jag håller tummarna för att det går, säger den lättade kunden, innan han lämnar butiken.
Vi fortsätter att tala om att han inte känner sig så bekväm med marknadsföringen av sitt företag och sina produkter. Att det är svårt att nå ut. Det tar tid att mata sitt instagramkonto med uppdateringar och bilder. Han är trots allt guldsmed och formgivare vid bänken, inte marknadsförare.
– Man kan inte vara bra på allt, konstaterar Thomas.
Han har även provat Google annonser, men tycker inte att det har givit något vidare resultat eller lyft försäljningen.
Thomas kollektioner är inga kollektioner som kommer och går. De växer fram vartefter. Det är sällan han skapar en sammanhållen kollektion i flera delar samtidigt.
Thomas arbetar framförallt i silver med sina kollektioner och smycken eftersom han tycker att silver har ett pris som passar fler och att det har en ren vit färg. En annan orsak är svårigheten att hantera mycket guld i butiken. Inspiration till sina kollektioner och smycken får han från allt möjligt, som från mode, film, konst – och seriemagasin.
– Jag söker ofta ett mjukt och varmt uttryck. Jag blandar gärna ädelmetall med andra material, säger Thomas.
Örhänge guld med grön pärla
Röd medaljong
Armband och ring i silver
Örhängen och halsband med stenar
Halskedja med dödskalle
Varmt välkommen!
Smyckeskollektioner
Designa ditt eget smycke
Kvalitetsreparationer